Kuntosuunnistus

Torstaina 11.7. fiilistellään Saunavuoren SM-maastoissa

Ensi torstaina 11.7. fiilistellään Saunavuorella SM-pikien rasteilla. Lähtö ja maali on Vähä-Soinin pihan kulmalta. Opastus toki alkaa jo Levijoki-Soini tieltä. Ratamestarit tarjoavat B-ratan (4,5 km,1:7 500) SM-kisojen erästä karsintarataa muutetulla lähdöllä. Vähän pitempi ja vaativampi A-rata (6,5 km, 1:7 500) tarjoaa kiertäjälleen melkoisia elämyksiä mustikoiden kera. Ei C-radastakaan (2,9 km,1:7 500) ihan ilman kartanlukua selviä. Nyt tarjotaan namia mahan täydeltä. Maastoon lähtöaika on perinteinen klo 17-19, Kyllä radat voi kiertää omatoimisestikin viikon ajan. Nähdään Soinissa!

ps. fiilistele jo etukäteen tästä: https://youtu.be/bKggWvX5_Ok

 

Torstaina 4.7. suunnistetaan Iiruulla

Ensi torstaina 4.7.suunnistajat ja lajin harrastajat kerääntyvät Alajärven Iiruulle kirkkaan ja syvän Iiruujärven itäpuolisille upeille kallioille.Tarjolla on kallio-metsäsuunnistusta parhaimmillaan. Lähtö ja maali löytyvät metsäautoteiden risteyksestä, Tulo uusikyläntieltä, josta opastus alkaa. Ratamestari tarjoaa perinteisesti A, B ja C-radat. A-rata (5,5 km,1:10000) on vaativa mutta mielenkiintoinen, kun taas B-rata  (3,6 km,1:7500) on selvästi lyhyempi tarjoten selkeitä kiinnekohtia. Aloittelijoille tarkoitettu C-rata (1,8 km,1:7500) on selkeä mutta ei ihan helppo. Maastoon voi lähteä klo 17 – 19. Radat voi kiertää myös omatoimisesti viikon ajan. Nyt on tarjolla niin hieno maasto, että kannattaa lähteä vähän kauempaakin käväistä vaikka Kainuun rastiviikolta. Tervemenoa!

Huomenna 27.6. kipitetään helteessä Sikkilänkalliolla

Torstaina 27.6. kipitetään helteisellä Sikkilänkalliolla Alajärven Kurejoella. Lähtö ja maali ovat Jamilla eli tutummin #maamieskoulun” pihassa. Tarjolla on A- ja B-radoilla perinteistä metsäsuunnistusta tutuimmillaan tulostettuna mittakaavaan 1:7 500. A-RATA (5,0 km) tarjoaa enemmän tarkkaa kartanlukua ja reitinvalintoja kuin tavallisille ”talliaisille” suunnattu B-RATA (4,3 km). C-RATA (2,0 km, 1:4000) onkin tällä kertaa toteutettu sprinttikartalle, vaikka  lähtö ja maali ovat kuten muilla radoilla. C-RATA kiertää Kurejoen tien molemmin puolin alikulun kautta. A- ja B-radat voi kiertää myös omatoimisesti viikon ajhan. Vaihda sinäkin vapaalle ja lähde juoksemaan paarmojen kanssa maamieskoululle. ps. Kuvassa reitinvalintaa A-radalta.

Torstaina 20.6. suunnistetaan Kitinkalliolla Höykkylässä

Juhannukseen valmistaudutaan torstaina 20.6. Kitinkalliolla ja Valkeavuorella Alajärven Höykkylässä Pyhävuoren kartalla. Opastus alkaa Isoniementieltä ja lähtö on linkin mukaisesti metsäautotieltä. Tarjolla on Jukolan jälkeen perinteistä metsäsuunnistusta huomattavilla korkeuseroilla. Radat A(5,4 km), B(3,6 km) ja C(2,0 km) on ymmärrettävistä syistä tulostettu mittakaavaan 1: 7500. Laadusta ei tingitä. Maastoon klo 17-19, karttamaksu 5 euroa EPSU-kortittomilta aikuisilta. Radat voi kiertää myös omatoimisesti viikon ajan. Vielä mahtuu!

Huomenna 13.6. herkistellään Lakiksen pohjoisrinteillä

Huomenna torstaina 13.6. poltetaan karstat ennen Lakia-Jukolaa Lakeaharjun pohjoisrinteillä. Lähtö on mukavasti Lakiksen pohjoisella,  kauniiden koivunvesojen ympäröimällä ”pihatontilla”. Maastoon voi lähteä aikavälillä klo 16.30-19.00. Opastus valtatieltä 68 Mäkelän mäeltä ja Kalkkitien risteyksestä (tie alhaalta Höykkylä-Vimpeli-tieltä on ajokiellossa! ) Radat ovat perinteiset A, B ja C, tulostettuna mittakaavaan 1:7 500. A-rata (5,2 km) on riittävän vaativa ja on hyvää harjoittelua Lakia-Jukolaan. B-rata (4,0 km) on perussuunnistelua, jossa on selvät kiertomahdollisuudet ja rastipisteet, mutta tarjoaa uskalikolle mahdollisuuden oikaista. C-rata (1,9 km) on perinteisen turvallinen polkuineen. Radat voi kiertää myös omatoimisesti viikon ajan, jolloin ratakartan saa lähtöpaikalta löytyvästä postilaatikosta.

Ratamestari Juhani Sillanpää oli tänään rasteja tarkastellessaan löytänyt maastosta tiistaina A-rataa kiertämään lähteneen monille tutun suunnistajan piiloutuneena suvisen koivun taakse. Tämä väsynyt mutta reipas A-ratalainen oli väittänyt  että kyseiseltä rastilta puuttuuu leimasin. Asia on nyt hoidettu ja opastusrastilippukin on siirretty toiseen paikkaan.. Lähde sinäkinhakemaan elämyksiä kesäisestä luonnosta!

Torstaina 6.6. liikutaan Lakeaharjulla

Ensi torstaina 6.6. iltarastit suunnistetaan Lakeaharjulla. Lähtö on harjun päältä ”pallon” lähellä. maastoon voi lähteä klo 17-19. Karttamaksu 5 euroa yli 20-vuotiaalta EPSU-kortittomalta.

Ratavaihtoehdot tutut A, B ja C tulostettuna mittakaavaan 1:7 500. C-RATA (2,4 km) on mukava kierros/tutustumismatka rinteeseen. B-RATA (3,6 km) on selkeä kierros vaikeahkossa maastossa.. A-RATA (5,8 km) antaa kiertäjälleen hienon suunnistuselämyksen pitkänä alkuvälinä ja tarkkoine rastinottoineen. Radat voi kiertää myös omatoimisesti viikon ajan. Tule Sinäkin nautiskelemaan!

Ensi torstaina 30.5. vierähtää aikaa Luoma-ahon Paalivuorella

Ensi torstaina 30.5. suunnistetaan legendaarisissa Paaalivuoren ja Sikovuoren maastoissa. Tehotiijmi Kati ja Antti Pokela on viikkojen ajan viettänyt vapaa-aikansa Paalivuoren etu- ja takamailla ja päivittänyt ansiokkaasti vanhentumassa olevan kartan. Nyt on kartalla aukot, metsänhoitotyöt ja kasvillisuuspäivitykset. Muutama isohko kivikin on kasvanut maastoon ja herkkuna pohjalla kartta tottelee gps:ää.

Lähtö ja maali löytyvät Paalijärven pururadalta. ja opastus alkaa jo Hoisko.Vimpeli pikitieltä. Mahdollinen karttamaksu on 5 euroa ja maastoon voi lähteä klo 17 – 19. Innostuneet ratamestarit tarjoavat herkkua mahan tädeltä. A-RATA (6,6 km,1:7500) on vaihteleva ja suunnistustaitoa vaativa, mutta tarjoaa myös pari oivaa näköalapaikkaa..

B-RATA (4,1 km, 1:7500) vaatii sekin Sikovuoren kiipeilyn mutta on sekeämpi kierros, mutta ei päästä kiertäjäänsä helpolla. Vastapainoksi C-RATA (1,4 km,1:7500) on superhelppo. Tarjolla on myös lapsille RR-RATA (1,0/1,4 km,1:5000) tasoltaan helppo. Kylmyyskään ei luultavasti torstain menoja häiritse. Radat voi kiertää myös omatoimisesti viikon ajan, jolloin kartta löytyy lähtöpaikan poistilaatikosta. Tule Sinäkin!

Peurakallio houkuttelee torstaina 23.5.

Iltarastit pidetään torstaina 23.5. Peurakallion kartan jatketulla itäosalla. Lähtö/malli löytyy Rovionmaantieltä suuren kuuppauksen laitamilta. Maastoon lähtöaika on klo 17-19. Kartta maksaa yli 20-vuotiaalle 5 euroa, jos hänellä ei ole EPSU-korttia. Karttaa on keväthangilla saatettu suunnistettavaksi ”puoliammattilaisten” Juhan ja Heikin toimesta. Joitakin jyrkänne- ja kasvillisuusmerkintöjä puuttuu, mutta loput voi kuvitella. Tarjolla on perinteiset A-, B-, ja C-radat mittakaavaan 1:7500.  A-RATA (5,8 km) tarjoaa monipuolista ja osittain vaativaa kartanlukutaitoa ja kuntoakin vähän tarvitaan. B-RATA (4,0 km) antaa vähän matkassa helpotusta mutta saa sekin hikoilemaan ja vaatii tarkkuutta käännöksissä. Heipoin C-RATA (1,6 km,1:5000) kulkee sekin läpi maaston ottaen vähän aukkoa ja ojaa tueksi.Radat voi kiertää myös omatoimisesti viikon ajan. Nyt on luonto kauneimmillaan eikä sääskiäkään vielä ole vaivoina. Lähde mukaan, sillä uusien tutkimuksien mukaan liikkuminen metsässä on  terveellistä. 

Torstaina 16.5. viiletetään Rajakalliolla

Torstaina 16.5. iltarastit suunnistetaan Rajakalliolta Pyhävuoren kartan länsiosassa. Lähtö ja maali sijaitsevat lähellä Kurejoki-Vimpeli tietä vuosia sitten poltetun laavun raunioilla. Karttamaksu on 5 euroa yli 20-vuotiailta. Maastoon voi lähteä klo 17 – 19. Ratamestari tarjoaa kaikki perinteiset radat: A,B,C ja RR. Pitemmillä radoilla A (6,7 km,1:10 000) ja B (4,2 km,1:7 500) löytyy hienoja kalliorasteja ja joitakin pitkiä reitinvalintavälejä. C-Rata (1,7 km,1:7 500) kiertää  turvallisesti Rajakalliolla ja lapsille tarkoitettu nauhoitettu RR-rata (0,8/1,3 km,1:5 000) hyödyntää mukavasti polkuja. Radat voi kiertää myös omatoimisesti viikon ajan, jolloin kartat löytyy lähtöpaikan postilaatikosta. Lähde sinäkin mukaan., käkikin on jo maastoon saapunut!

Helatorstaina 9.5. suunnistetaan metsässä

Helatorstaina 9.5. viilettävät suunnistajat metsäisissä maastoissa Hoiskon Sepänvuorella. Opastus valtatieltä nro 16 Hoiskosta vähän Kyyjärvelle päin. Maastoon voi lähteä välillä klo 16 – 19. Karttamaksu on 5 euroa yli 20-vuotiailta. Tarjolla on ratojen A,B ja C lisäksi lasten RR-reitti nauhoineen. Ratamestarit tarjoavat siistin RR-radan (1,0 km/1,3 km) kuudella rastilla ja 1:5 000 mittakaavalla. C-rata (1,6 km,1:7 500) muistuttaa säännöllistä 7-kulmiota Sepänvuoren päällä. Harrastajille ja iäkkäämmille ”konkareille” on tarjolla B-rata (3,3 km,1:7 500), joka tarjoaa kaksi kiekausta maastossa. A-rata (5,5 km,1:7 500) pyörittää liikkujan kalliolla pyörryksiin ja  tarjoaa pari pitkkääkin väliä, jolloin käydään vähän korkeammalla. Ilmeisen kivaa tekemistä juhlapäiväksi. Uskallatko olla pois. Radat voi kiertää myös omatoimisesti viikon ajan, jolloin ratakartan löytää postilaatikosta lähtöpaikalta. paitsi RR-rata keritään pois jo viikonvaihteessa.

Seuraavat iltarastit jo vappuna 1.5. Luoma-aholla alkaen klo 16.00

Seuraavat iltarastit pidetään jo vappuna Luoma-aholla Alun vappusprinttien kilpailurasteilla. Radalleen voi lähteä klo 16-18. Lähtö ja maali ovat Luoma-ahon kylätalon pihassa. Ratoina A(3,0 km), B(2,0 km) ja C(1,5 km). Karttamaksu yli 20-vuotiailta 5 euroa. TERVETULOA!

Sprintit jatkuvat Alajärven keskustassa 25.4.

Iltarastit jatkuvat sprinteillä Alajärven keskustassa torstaina 25.4. Lähtöpaikkana toimii hallin piha osoitteessa Hirsikankaantie 14. Radalle voi lähteä aikavälillä klo 17-19. Yli 20-vuotiailta karttamaksu 5 euroa. Voit ostaa myös EPSU-kortin hintaan 75 euroa, jolla pääset kaudella 2024 kaikille Etelä-Pohjanmaan sadoille iltarasteille. Tarjolla on perinteiset 3 rataa. Kaikki ovat tulostettuja mittakaavaan 1:5000 ja A-ratakartta on kaksipuolinen. Helpoin C-rata (2,2 km) on tarkoitettu aloittelijoille kierrellen mukavasti urheilupuistossa. Pitemmällä B-radalla (4,2 km) käväistään jo tien ja joen toisella puolella. A-rata (6,2 km) vaatii jo suunnistustaitoa tai vähintäänkin paikallistuntemusta ja käväisee jo ”hautuumaan” porteilla. Niin on hyvät  rastipukit ja radat että en kyllä jättäisi tulematta!  

Iltarastit alkavat sprinteillä Alajärven keskustassa torstaina 18.4.

Kesäkauden 2024 iltarastit aloitetaan sprinteillä Alajärven keskustassa torstaina 18.4. Lähtö ja maali löytyvät osoitteesta Kauppakatu 21. Radalle voi lähteä ajalla klo 17 – 19. Karttamaksu 20 vuotta täyttäneiltä on 5 euroa. Tarjolla on hyväjalkaisille useita reitinvalintoja sisältävä A-rata (6,2 km, 1:5000, kaksipuolinen) ja normaaleille B-rata (4,3 km, 1:5000, yhdellä sivulla) sekä helppo C-rata (2,6 km, 1:5000, yhdellä sivulla). Paikan päältä voi hankkia myös EPSU-kortin 75 eurolla, jolla voi suunnistaa kaikilla Etelä-Pohjanmaan alueen iltarasteilla 2024. Tule nauttimaan liikunnan ja löytämisen iloa!

Hämärärastit Hoiskossa 12.3. klo 19.00

Ensi tiistaina 12.3. ratamestailee Timo Halla-aho iltarastit itse polkemilla urilla alkaen kello 19.00 illan pimetessä. Ratamestarin ohjeiden mukaisesti rasteilla tarvitaan valoa ja pitävät nastat tai piikit kengissä (urat ovat osittain liukkaita). Rastit kierretään jalkaisin uria pitkin tai oikoen. Rasteilla on leimasimet ei rastilippuja. Aika tarvittaessa iltarastiperiaatteella. Matkaan voi lähteä klo 19 – 20. Tien VT16 voi ylittää vain alikulusta ja/tai karttaan merkitystä kohdasta. Karttamaksua ei ole, mutta osallistuminen on suositeltavaa. Ratoja on vain yksi, kartta kaksipuolinen mittakaavana 1:400, yhteispituus 3,3 km. Linkki lähtöpaikalle: https://asiointi.maanmittauslaitos.fi/karttapaikka/?lang=fi&share=customMarker&n=6993383.918377336&e=341812.98973598034&title=L%C3%A4ht%C3%B6%20ja%20maali.&desc=&zoom=12&layers=W3siaWQiOjIsIm9wYWNpdHkiOjEwMH1d-z